BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

marți, 21 aprilie 2009

Romanii au inghitit de Paste linguri si proteze

Neatentia si obiceiurile alimentare nesanatoase i-au bagat pe romani in spitale in perioada sarbatorilor. Pe langa consumul exagerat al delicioaselor preparate culinare, inghitirea unor corpuri straine a pus viata in pericol multor bucuresteni.

Sarbatorile pascale sunt un bun prilej de a petrece mai mult timp alaturi de familie. Multi dintre bucuresteni au ajuns insa, pe patul de spital asfixiati cu resturi de mancare, fragmente osoase, samburi de masline sau cu diverse obiecte caznice. Surprinzator, unii dintre acestia au inghitit odata cu alimentele si lucrarile dentare, lingurile cu ajutorul carora trebuiau sa se alimenteze, ace de seringi, pioneze si alte corpuri straine care au dus le-a provocat sufocarea.
"Adultii care obisnuiesc sa consume alcool se ineaca in special prin voma cu resturile de mancare sau alimentele care nu sunt mestecate suficient. In ceea ce priveste copiii nesupragheati in familie, acestia inghit seminte, alune, bucati de jucarii, margele, ochi de papusi etc.", ne-a spus dr. Emilia Crisan, directorul medical al Institutului de Pneumologie "Marius Nasta" din Capitala. Majoritatea celor care au ajuns in grija medicilor cu asemenea probleme sunt copii cu varste cuprinse intre trei si cinci ani si adulti de peste 45 de ani. In functie de dimensiuni, obiectele au ramas blocate pe trahee sau, mai grav, au ajuns la plamani. "Cei mai periculosi sunt corpii straini vegetali, cum ar fi bobul de fasole, de exemplu, care se umfla pe caile respiratorii si produc moartea prin asfixiere", ne-a mai spus dr. Crisan. De-a lungul timpului, specialistii au mai scos din organismul romanilor trecuti de prima tinerete si samburi de fructe (prune si cirese), pestisori. Institutul de Pneumologie din Bucuresti are deja o colectie impresionanta de corpuri straine adunate de medici de la nivelul cailor respiratorii ale oamenilor. Cateva sute de obiecte sunt expuse in vitrina din incinta institutiei, in recipiente pastrate ca niste trofee intr-un muzeu.
Numarul persoanelor care au apelat la ambulanta in prima zi de Paste a crescut cu 15% fata de anii trecuti. Dintre cei doua mii de bucuresteni care au solicitat salvarea,
peste 130 au prezentat tulburari digestive, 80 crize anginoase, 120 au cazut pe strada, peste 60 au lesinat in biserica, iar 15 au facut infarct.

0 comentarii: